Voor optimaal rendement, plaatst men in Nederland zonnepanelen op het zuiden gericht met een hoek van 36 graden.
Hoe verder u van deze instelling afwijkt, hoe lager het rendement. Als uw panelen op het zuiden staan met een hoek van bijv 15 graden ipv 36 graden, heeft u nog steeds een opbrengst van 95% van de maximale waarde, dus nog steeds een goede opbrengst.
Voor extra details kunt u onderstaand instralingsdiagram bekijken:

instralings_diagram

Zonnepanelen gaan 30 tot 40 jaar mee. De opbrengst van de zonnepanelen vermindert enigzins na meerdere jaren. Na 25 jaar leveren zonnepanelen nog minstens 80% van het oorspronkelijke vermogen.

Normaliter heeft een zonne-stroom installatie weinig onderhoud nodig. Zonnepanelen zijn zo ontworpen dat ze bij een flinke regenbui altijd weer schoon regenen. Eventueel kunt u 1 keer per jaar de panelen schoon maken met lauw water. Gebruik geen bezem of agressieve schoonmaakmiddelen.

Jazeker, zonnepanelen leveren stroom van zonsopgang tot zonsondergang. Ook op een bewolkte dag wordt er stroom geleverd. Alleen als het overdag behoorlijk donker wordt door een zware bui, zullen de panelen even geen stroom meer leveren. De opbrengst van de zonnepanelen is tijdens volle zon wel aanmerkelijk hoger dan tijdens bewolking.

Wattpiek is de maximale hoeveelheid vermogen die uw zonnepanelen afgeven wanneer de zon vol op uw zonnepanelen schijnt.
(De Wattpiek waarde van zonnepanelen wordt in een laboratorium bepaalt door een zonnestraling van 1000 watt/m2 te simuleren)
In Nederland levert elke 1000Wp aan zonnepanelen circa 850kWh aan stroom per jaar op. Bij gunstige plaatsing kan dit oplopen tot 900..950kWh per jaar.
Een systeem van 4000Wp levert evenveel stroom als het jaarverbruik van een gemiddeld gezin.

Allereerst willen wij benadrukken dat wij werken met zonnepaneel fabrikanten die tot de top5 van de wereld behoren.

Omdat wij veel taken in eigen beheer uitvoeren, kunnen wij de kosten laag houden en zeer efficiënt werken. Wij houden geen dure reclame campagnes en sturen mensen ook niet ongevraagd ‘gratis’ cadeaus toe.
Ons belangrijkste doel is het promoten van zonne-energie: door een scherpe prijs aan te bieden wordt de terugverdientijd nog korter, waardoor wij hopen dat nog meer mensen kiezen voor zonne-energie.
APSolar verkoopt niet alleen zonnepanelen, maar wij hebben zelf ook een groot aantal panelen in gebruik en zijn voorstander van duurzame energie.

De stroom die u niet in uw eigen huis verbruikt, wordt altijd via de meterkast teruggeleverd aan het stroomnet. Als uw stroommeter in de meterkast geschikt is voor teruglevering, zal de stroommeter uw stroomproductie registreren en krijgt u geld voor de teruggeleverde stroom. Op een zonnige dag bent u dus electriciteits-producent i.p.v. electriciteits-verbruiker. De zonne-stroom installatie zal altijd proberen de maximale hoeveelheid stroom te leveren, ongeacht of die stroom door u zelf verbruikt wordt, of teruggeleverd wordt aan het net.

Als vuistregel kunt u aanhouden dat zonnepanelen per 1000Wp ruim 850kWh stroom per jaar produceren.
Een 2000Wp zonnepanelen-set levert 1700kWh stroom per jaar. (Dat is 50% van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.)
Een 4000Wp zonnepanelen-set levert zelfs 3400kWh stroom per jaar. (Dat is precies het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Met een systeem van 4000Wp wekt een huishouden dus evenveel stroom op, als dat het huishouden verbruikt.)

U heeft geen batterijen nodig, de stroom die u niet verbruikt levert u terug aan het stroomnetwerk. U krijgt subsidie voor alle opgewekte stroom, ongeacht wie de stroom verbruikt. Het maakt voor uw inkomsten dus niet uit, of u uw eigen stroom direct in huis verbruikt, of teruglevert.

In de meeste gevallen heeft u geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. Bij plaatsing van zonnepanelen op bijvoorbeeld een monument heeft u wel een vergunning nodig.  Als u twijfelt, kunt u informeren bij uw gemeente.

Het is niet zo dat bij schaduw uw systeem niet meer werkt.
Het zonnepaneel met schaduw zal minder of geen opbrengst bijdragen aan het totale systeem. Dankzij de ingebouwde “diodes” in het zonnepaneel met schaduw, zullen de andere panelen op vol vermogen blijven werken.