Voor een veilige verdeling van de elektriciteit in uw huishouden of bedrijfspand zijn groepenkasten onmisbaar. Zorg ervoor dat uw groepenkast aan de eisen voldoet en laat uw kasten installeren of samenstellen door APSolar. Onze experts zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent groepenkasten.

  • Laat uw groepenkast installeren door onze specialisten
  • Vrijblijvend en persoonlijk advies van onze experts

Wilt u uw groepenkast laten installeren door APSolar? Of wilt u graag vrijblijvend advies ontvangen? Neem contact op met APSolar via de onderstaande knoppen.

Uw groepenkast correct samenstellen

Een groepenkast wordt ook wel meterkast of stoppenkast genoemd. Deze elektrische installatie zorgt voor een juiste verdeling van de elektriciteit in uw pand. De elektriciteit wordt vervolgens gebruikt voor de elektrische apparatuur in uw ruimte. De groepenkast is voortdurend in ontwikkeling, met als gevolg dat de kast aan bepaalde eisen dient te voldoen. Een voorbeeld daarvan is de NEN 1010-norm. Deze norm stelt o.a. dat het verplicht is om bij een nieuwe of aangepaste groepenkast een hoofdschakelaar te plaatsen. Zo worden storingen en brand voorkomen. Weet u niet zeker of uw groepenkast correct is samengesteld? Neem contact op met APSolar. Onze experts komen graag bij u langs. Wij installeren uw nieuwe groepenkast en zorgen ervoor dat hij correct is samengesteld.

Welke groepenkast heb ik nodig?

Wanneer u een nieuwe groepenkast wilt laten plaatsen, zult u al gauw merken dat u kunt kiezen uit een 1 fase of 3 fase groepenkast. Welke groepenkast u kiest, is afhankelijk van uw situatie.

1 fase groepenkast

Omdat een 1 fase groepenkast geschikt is voor de meeste huishoudelijke apparaten, zien we deze groepenkasten vaak terug in woonhuizen. In een 1 fase groepenkast vinden we een 2-polige hoofdschakelaar en 2-polige aardlekschakelaars. Deze componenten herkent u aan het feit dat deze twee modules breed zijn. Twee modules staan gelijk aan 36 mm.

3 fase groepenkast

Een 3 fase groepenkast is voorzien van dezelfde 2-polige aardlekschakelaars als bij een 1 fase groepenkast. Echter zit er een 4-polige hoofdschakelaar in. De breedte hiervan is 72 mm en per component neemt dit vier modules in beslag. Dit type aansluiting zien we vaak terug in bedrijfspanden. In de 3 fase groepenkast kunt u tevens een krachtgroep plaatsen voor krachtstroom. Het verschil tussen een 1 fase en 3 fase groepenkast is onder andere het feit dat er in een 1 fase groepenkast geen krachtgroep kan zitten.

Welke groepenkast heb ik?

Benieuwd of u een 1 of 3 fase groepenkast heeft? U kunt dit herkennen aan de kWh-meter. Als daar 220/230V op staat, heeft u een 1 fase groepenkast. Als u geen kWh-meter heeft, kunt u ook het aantal draden tellen dat aan de onderkant van de groepenkast uitkomt. Twee draden duiden op een 1 fase aansluiting, vier draden duiden op een 3 fase aansluiting.

Vrijblijvend en persoonlijk advies van APSolar

Heeft u hulp nodig bij het samenstellen van uw groepenkast? APSolar helpt u graag verder. U kunt bij ons terecht voor vrijblijvend en persoonlijk advies. Ook helpen we u graag bij het installeren van diverse zonnestroomsystemen, evenals zonneboilers en laadpalen.

Neem contact op met onze specialisten

Voor meer informatie neemt u contact op met APSolar via 0598-470050. We zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur. Of stuur een e-mail naar info@apsolar.nl.