De investering in duurzame en energiebesparende bedrijfsmiddelen wordt steeds populairder, met name onder zakelijke gebruikers. Een milieuvriendelijke toekomst creëren kan echter niet snel genoeg gaan en daar denkt de overheid ook zo over. Zonder stimuleringsmiddel is het investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen vaak niet aantrekkelijk genoeg. Om de drempel te verlagen voor de zakelijke gebruiker die niet genoeg geld heeft of nog twijfelt om zijn onderneming te verduurzamen, zijn er twee regelingen tot stand gekomen: de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Het zijn twee aparte regelingen, maar worden vaak in combinatie toegepast.

Op deze pagina leest u meer over wat de MIA\Vamil regeling is en bij welke duurzame technieken u ze kunt toepassen om uw onderneming te verduurzamen. Neem contact op met onze adviseur voor meer informatie en duidelijke antwoorden op uw vragen. U bereikt ons door op een van de onderstaande buttons te klikken.

Mia\Vamil regeling: wat is het?

De MIA regeling en de Vamil regeling hebben identieke algemene voorwaarden. U moet altijd voldoen aan de algemene voorwaarden om in aanmerking te komen voor de MIA\Vamil regeling. Op de Milieulijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staat voor welke energiebesparende bedrijfsmiddelen welke regelingen gelden. Afhankelijk van het middel heeft u de mogelijkheid om de MIA regeling, de Vamil regeling of beide aan te vragen. Komt u in aanmerking en voldoet u aan de voorwaarden, dan is een investering in duurzame en energiebesparende technieken fiscaal voordeliger en daarmee een stuk aantrekkelijker.

Let op: Op de Milieulijst van 2021 staan alleen nog circulaire PV-panelen. Reguliere zonnepanelen komen niet in aanmerking voor de MIA\Vamil regeling. Wilt u wel investeren in reguliere zonnepanelen? Kijk op een van de volgende pagina’s of u een andere subsidie kunt aanvragen: POP3, EIA, KIA, SDE++ en ISDE.

MIA regeling

De overheid heeft voor 2021 maar liefst € 114 miljoen vrijgemaakt om zakelijke gebruikers te stimuleren hun onderneming te verduurzamen. MIA zorgt ervoor dat u de gedane investering voor een deel (max. 36%) terugkrijgt bij de belastingteruggave. Alleen de kosten die u maakt om het energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddel te financieren, komen in aanmerking voor de belastingteruggave.

Vamil regeling

Voor Vamil is er in 2021 € 25 miljoen vrijgemaakt. U schrijft met deze regeling tot wel 75% af van de gemaakte kosten. Vamil is een van de aantrekkelijkste regelingen, omdat u zelf kunt kiezen voor het moment om het investeringsbedrag terug te vragen. Dit biedt u als zakelijke gebruiker de kans om zoveel mogelijk voordeel te behalen met betrekking tot de rente en liquiditeit.

Vamil regeling circulaire PV-panelen

Doet u een investering in circulaire PV-panelen? U komt dan wellicht in aanmerking voor alleen de Vamil regeling. De MIA regeling geldt namelijk niet voor dit soort energiebesparende bedrijfsmiddelen. Ondanks het gemis van de MIA, is het toch zeer aantrekkelijk om te investeren in circulaire PV-panelen. U vindt circulaire PV-panelen terug op de Milieulijst onder code C 6410. Als een zonnepaneel aan de volgende eisen voldoet, is het een circulair PV-paneel:

 • Als de platen tussen de cellen demontabel zijn en het mogelijk is ze afzonderlijk te recyclen.
 • Als het voorzien is van een materialenpaspoort, volgens het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie.
 • Als de producent het zonnepaneel weer terugneemt aan het einde van zijn levensduur, zodat hij hem volledig kan recyclen.

De voordelen van het laten installeren van circulaire zonnepanelen:

 • Tot 12% netto belastingvoordeel
 • Tot wel 75% van het investeringsbedrag afschrijven op een door u gekozen tijdstip
 • Duurzamer ondernemen & milieuvriendelijk imago

In welke industrieën kunt u de Vamil regeling aanvragen?

We moeten de aarde een handje helpen en we gaan zeker de goede richting op. In 2020 werd voor het eerst meer groene energie opgewekt door bedrijven dan door alle particulieren in Nederland bij elkaar. Maar we zijn er nog niet! We moeten doorzetten en daar helpt de Vamil regeling bij. Vamil geeft ondernemers de kans hun geld te investeren in circulaire zonnepanelen om het daarna af te schrijven bij de Belastingdienst. Bent u werkzaam in een van de onderstaande sectoren? Bekijk de website van de RVO om te zien wat uw mogelijkheden zijn.

 • Toerisme, recreatie en horeca
 • Industrie
 • Milieusector Agro en visserij
 • Groot- en detailhandel
 • Vervoer en logistiek
 • Bouw en infrastructuur

APSolar verkoopt en installeert geen circulaire PV-panelen

Zoek van tevoren uit of de zonnepanelen die u bestelt bij een leverancier ook echt circulair zijn. Als de zonnepanelen niet aan alle voorwaarden voldoen, dan krijgt u geen Vamil regeling en profiteert u niet van het aantrekkelijke belastingvoordeel.

Let op: Bij APSolar verkopen en installeren we geen circulaire zonnepanelen.

U kunt wel bij ons terecht als u reguliere zonnepanelen wilt laten installeren op het dak van onderneming of woning. Vraag direct een offerte aan of lees u in over de verschillende subsidies waar u met reguliere zonnepanelen wel voor in aanmerking komt.

Voordelen reguliere zonnepanelen van APSolar

Bent u woningeigenaar of bezit u een bedrijf en wilt u duurzamer leven en werken? Of u nu in aanmerking komt voor een aantrekkelijke subsidie of niet, het installeren van zonnepanelen op uw dak is over het algemeen een goede keuze als het gaat om energiebesparing en verduurzaming. Met reguliere zonnepanelen profiteert u, net als met circulaire PV-panelen, van de volgende voordelen:

 • Groene energie
 • Weinig tot geen onderhoud nodig
 • Energiebesparend & lagere energierekening
 • Levensduur van tot wel 35 jaar
 • Milieubewust imago
 • Waardeverhoging
 • Minder CO2-uitstoot

Bel of stuur een e-mail naar onze adviseur voor meer informatie. We staan u graag te woord en helpen u waar nodig.

Vamil regeling voorwaarden

In het onderstaande rijtje staan de algemene voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Vamil regeling. Lees alles zorgvuldig en sla geen voorwaarde over. Heeft u na het lezen vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Algemene voorwaarden

 • Uw onderneming is gevestigd in Nederland, Bonaire, Sint-Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao of Sint-Maarten.
 • U betaalt vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting.
 • U investeert in één of meerdere energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen op de Milieulijst.
 • U meldt de aanschaf van het energiebesparende bedrijfsmiddel binnen 3 maanden bij de RVO.
 • Het bedrijfsmiddel is nieuw.
 • Het investeringsbedrag is minimaal € 2.500,-.

Let op: bij bedrijfsmiddelen met een doelvoorschrift gelden vaak aanvullende voorwaarden

Welke kosten komen in aanmerking?

U kunt niet alle kosten afschrijven die met uw investering te maken hebben. In het onderstaande rijtje vindt u de kosten die u wel mag afschrijven met de Vamil regeling:

 • De aanschaf- en voortbrengingskosten, tenzij anders aangegeven op de Milieulijst. Voortbrengingskosten worden als volgt gedefinieerd: kosten voor de inzet van eigen personeel, materialen uit het eigen magazijn en werkzaamheden die door derden worden uitgevoerd.
 • Kosten voor technisch noodzakelijke onderdelen. Deze onderdelen mogen alleen in dienst van het duurzame bedrijfsmiddel worden gebruikt en geen zelfstandige betekenis hebben, zoals leidingen, meet- en regelapparatuur.
 • Kosten voor de aanpassing van het duurzame bedrijfsmiddel. De aanpassingen moeten wel binnen de eisen van de Milieulijst vallen.
 • Kosten voor de vervanging van een kapot of oud bedrijfsmiddel als dit het milieu of het welzijn van dieren ten goede komt.
 • Milieuadvieskosten

Welke kosten komen niet in aanmerking?

De onderstaande kosten mogen niet worden afgeschreven met de Vamil regeling, ook al hebben ze een link met de investering in een duurzaam bedrijfsmiddel voor uw onderneming:

 • Onderhoudskosten
 • Kosten die o.a. gemaakt worden voor vergunningen, grond, ontheffingen, effecten en vorderingen.
 • Kosten met betrekking tot woonhuizen.
 • Investeringen die nog niet worden gebruikt en waarvan één jaar na de datum van de opdracht minder dan een kwart van het bedrag betaald is.

Contact opnemen met APSolar

Heeft u nog vragen die u graag beantwoord wilt hebben, voordat u een investering doet in een energiebesparend bedrijfsmiddel? Bezoek dan de website van de RVO. Hier vindt u uitgebreide informatie over de verschillende regelingen en subsidies die de overheid aanbiedt. Voor persoonlijk advies over het laten installeren van reguliere zonnepanelen op uw dak, kunt u bij onze adviseur terecht. U bereikt hem door te bellen naar 0598-470 050 of een e-mail te sturen: info@apsolar.nl. Heeft u zich al georiënteerd op het gebied van zonne-energie en wilt u graag een gerichte prijsindicatie? Vraag dan direct een offerte aan. We helpen u graag de toekomst een stukje groener te maken.