APSolar; powered by Energreen

APSolar, uw trouwe partner in duurzame energie gaat samenwerken met Energreen.

Met deze samenwerking zien wij de mogelijkheid om ons verder te specialiseren op het aanbieden van totaaloplossingen.

Samen kunnen we nog sneller en kwalitatiever inspelen op de behoeften van u als onze klant.

We streven naar een slimmere, groenere en duurzamere toekomst waarin mensen en energie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Onze inzet voor duurzaamheid blijft onveranderd en onze prioriteit; net als onze persoonlijke aanpak en verbinding met onze lokale omgeving, alleen ons logo krijgt een kleine update.

Meer informatie over Energreen en onze samenwerking kunt u terugvinden op de website.
www.energreen.com

Bedankt voor uw vertrouwen in ons!

APSolar

Conformiteitscertificaat omvormers

Bent u eigenaar van een zonnepaneelinstallatie of bent u van plan om zonnepanelen op uw dak te laten plaatsen? Sinds 27 april 2021 moet uw omvormer over een conformiteitscertificaat beschikken. Met dit certificaat kunt u aantonen dat uw omvormer voldoet aan de eisen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt voor de aansluiting op het Nederlandse energienet.

Wat is een conformiteitscertificaat ?

Een conformiteitscertificaat is een document dat aantoont dat uw zonnepaneelinstallatie voldoet aan de eisen zoals ze worden gesteld in de Europese verordening Requirements for Generators (RfG).

In Nederland en de rest van Europa zijn er normen opgesteld, zodat de omvormers de essentiële conformiteitscertificaten konden krijgen. De Europese normen luiden EN 50549-1 (laagspanningsnetten) en EN 50549-2 (middenspanningsnetten). In Nederland zijn de normen aangenomen als NEN-EN 50549-1 en NEN EN 50549-2.

De omvormers die we bij APSolar aanbieden en gebruiken voldoen aan de eisen en zijn ook direct voorzien van de benodigde conformiteitscertificaten.

Fabrikanten van omvormers voor zonnepaneelinstallaties

De fabrikanten van omvormers voor zonnepaneelinstallaties kunnen hun producten direct laten certificeren. Als een consument dan een zonnepaneelinstallatie aanschaft, heeft hij met het conformiteitscertificaat bewijs dat de omvormers voldoen aan de eisen die de ACM stelt voor de aansluiting op het elektriciteitsnet.

Liggen er al zonnepanelen op uw dak en moet de omvormer vervangen worden? Ook dan bent u verplicht om een omvormer aan te schaffen met een conformiteitscertificaat.

Nederlandse conformiteitseisen

Maximaal vermogen van de zonnepaneelinstallatie Categorie Nederlandse conformiteitseisen
Tot 0,8 kW Overig < A Conformiteitscertificaat
Van 0,8 kW tot 1 MW Type A Conformiteitscertificaat
Van 1 tot 50 MW Type B Aantonen conformiteit via PGMD*
Van 50 tot 60 MW Type C Aantonen conformiteit via PGMD*
Meer dan 60 MW of verbonden aan het hoogspanningsnet Type D Uitgebreide procedure verplicht met de beheerder (testen en simulaties, eventueel met conformiteitscertificaten)

* PGMD = Elektriciteitsproductie-eenheid Document

Actief monitoren

Vanaf april 2021 monitoren de Nederlandse netbeheerders welk type omvormer de consument gebruikt om de groene stroom om te zetten in bruikbare stroom voor het elektriciteitsnet en of het type omvormer voorzien is van het juiste conformiteitscertificaat.

Ze gaan dit monitoren door te kijken naar de nieuwe aanmeldingen van zonnepaneelsystemen via Energieleveren.nl of de netbeheerder. De klant moet tijdens de aanmelding aangeven welk type omvormer hij gebruikt.

Contact opnemen met APSolar

Heeft u nog vragen over het verplichte conformiteitscertificaat of de eisen die eraan gesteld worden? Neem dan vooral contact op met de adviseurs van APSolar. Ze leggen u graag uit waar u op moet letten bij het aanschaffen van een zonnepaneelinstallatie en voorzien u van duidelijk advies. Heeft u zich al helemaal ingelezen en bent u van plan om te investeren in zonnepanelen? Vraag dan direct een offerte aan.

Vraag offerte aan Bel 0598-470050

Vanaf 27 april conformiteitscertificaat verplicht bij omvormers

Vanaf 27 april is het verplicht voor consumenten om over een conformiteitscertificaat te beschikken bij nieuwe zonnepaneelinstallaties. Dit is omdat een eigenaar van een elektriciteitsproductie-eenheid, zoals een zonnepaneel, er verantwoordelijk voor is dat het voldoet aan de eisen die gesteld worden in de Europese verordening Requirements for Generators (RfG). Deze verordening is eigenlijk al vanaf 2019 van kracht, maar er was besloten om de handhaving 2 jaar uit te stellen voor consumenten omdat het benodigde certificeringssysteem nog niet klaar was. Inmiddels zijn er echter Europese en nationale normen opgesteld, waardoor de benodigde conformiteitscertificaten kunnen worden afgegeven.

Omvormerfabrikanten

De omvormerfabrikanten kunnen nu dus hun zonnepaneelomvormers laten certificeren en voorzien van een certificaat. Wanneer een consument nieuwe zonnepanelen koopt, toont dit conformiteitscertificaat dat ze voldoen aan de RfG-verordening. Het is verplicht om dit aan te tonen wanneer de nieuwe zonnepanelen op het elektriciteitsnet aangesloten worden. Ook wanneer de zonnepanelen al geïnstalleerd zijn en alleen de omvormer vervangen wordt, is dit certificaat verplicht.

Omvormers en conformiteitscertificaten bij APSolar

APSolar biedt een breed assortiment omvormers aan. Bij alle omvormers die we aanbieden op de website staat het conformiteitscertificaat erbij als downloadbare PDF. Wel zo makkelijk. De omvormer is een essentieel onderdeel van uw zonne-energiesysteem. Gaat u een nieuwe aanschaffen, of wilt u nieuwe zonnepanelen? Wij adviseren u graag bij het maken van een juiste keuze. Vraag direct een offerte aan of bel naar 0598-470050.

Vraag offerte aan Bel 0598-470050

Salderen van teruggeleverde stroom

De zomer komt er weer aan, wat betekent dat er veel zonnige dagen in het verschiet liggen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan u op dat moment verbruikt? De stroom die u niet zelf verbruikt, wordt via de meterkast teruggeleverd. U wordt dus een energieleverancier, in plaats van enkel een energiegebruiker. Als u een monitoringssysteem op uw panelen heeft, kunt u precies zien hoeveel stroom u teruglevert.

Salderen is wettelijk verplicht

Uw energieleverancier is wettelijk verplicht om de stroom die u teruglevert te verrekenen op jaarbasis – dit heet salderen. U betaalt enkel verbruikskosten, energiebelasting en btw over uw netto verbruik: de afgenomen stroom minus de teruggeleverde stroom. Stroom die u direct gebruikt, bijvoorbeeld als uw wasmachine en droger aanstaan terwijl de zon op uw panelen schijnt, wordt niet teruggeleverd. Financieel maakt het voor u niet uit of u de stroom direct gebruikt of teruglevert, omdat in beide gevallen uw voordeel gelijk is aan de kilowattuurprijs. In de toekomst zal direct gebruik meer waarde hebben dan teruggeleverde stroom, omdat vanaf 2023 de salderingsregeling geleidelijk verdwijnt.

Terugverdientijd

Zonnepanelen zijn een serieuze investering. U zult echter veel besparen op uw energiekosten. Bovendien kunt u er dus zelfs aan verdienen door middel van salderen. Afhankelijk van hoeveel stroom u opwekt, verdient u dus over tijd uw investering terug. Ondanks dat de salderingsregeling geleidelijk verdwijnt, garandeert de overheid dat de terugverdientijd vergelijkbaar blijft. Wilt u weten wat uw terugverdientijd is? Onze specialisten helpen u graag. Bent u al overtuigd en wilt u graag zelf zonnepanelen? Bij APSolar begeleiden we u tijdens het gehele proces: van advies tot het installeren van de panelen. Vraag vandaag nog een offerte aan!

Vraag offerte aan Bel 0598-470050

SolarEdge lanceert app mySolarEdge voor monitoring van zonnepanelen

SolarEdge lanceert mySolarEdge; een monitoringtoepassing ontworpen voor eigenaren van residentiële en commerciële systemen met zonnepanelen. De app is gratis te downloaden voor iPhone- en Android-gebruikers.

De monitoringtoepassing maakt het voor eigenaren van SolarEdge-systemen mogelijk om in real-time de zonne-energieproductie en -opslag te volgen, en op afstand smart home-apparaten en het laden van elektrische voertuigen te beheren.

Onnodige locatiebezoeken
Met de toevoeging van deze app breidt SolarEdge zijn softwareaanbod uit om eindgebruikers beter van dienst te zijn, terwijl het monitoringplatform dat technische informatie biedt aan pv-professionals behouden blijft.

Door systeeminformatie te verstrekken, stelt de app systeemeigenaren in staat om zelfstandig hun smart energy-systeem te monitoren. Dit helpt volgens het bedrijf het verminderen van onnodige locatiebezoeken door installateurs en biedt snellere en efficiënte ondersteuning op afstand. Systeemeigenaren kunnen ook zelf hun wifi-wachtwoord en communicatie-instellingen wijzigen, waardoor ze meer controle krijgen over energiemanagement en de afhankelijkheid van installateurs verder verminderen. De app wordt veilig verbonden met het toegangspunt van de omvormer om zowel de basis- als de geavanceerde statusweergaven van de omvormer te tonen.

bron: https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i21039/solaredge-lanceert-app-mysolaredge-voor-monitoring-van-zonnepanelen

Wijziging in de kleineondernemersregeling (KOR)

Beste klanten van APSolar,

Let op!
De Belastingdienst stuurt sinds een paar weken nieuwe brieven i.v.m. een wijziging in de kleineondernemersregeling (KOR). Deze regeling heeft betrekking op de aanvraag btw teruggave bij particuliere aanschaf van zonnepanelen.

Het betreft de brieven: “Deelname aan nieuwe KOR’’ en “uw nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) vanaf 1 januari 2020’’.

Deze brieven zijn ter kennisgeving voor uw eigen administratie en hoeven niet naar ons verzonden te worden.

Hartelijk dank!

Salderingsregeling voor zonnepanelen verlengd tot 2023, daarna stapsgewijze afbouw tot 2031

Minister Wiebes meldt dat de salderingsregeling voor zonnepanelen in zijn huidige vorm verlengd wordt tot 2023. Vanaf dat jaar wordt het salderen tot 2031 stapsgewijs afgebouwd.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat meldde de Tweede Kamer afgelopen januari nog dat de salderingsregeling gehandhaafd zou blijven tot ten minste 1 januari 2021. Op die datum zou een nieuwe regeling – de terugleversubsidie – van start moeten gaan. Afgelopen januari meldde de minister echter dat diverse partijen hem hadden gewezen op substantiële bezwaren tegen de invoering van de terugleversubsidie. Zo noemde Eneco de terugleversubsidie een administratieve draak en trok het energiebedrijf haar steun voor de terugleversubsidie in. Met de keuze van minister Wiebes om de salderingsregeling te handhaven, is de invoering van de terugleversubsidie definitief van de baan.

Stapsgewijze afbouw salderingsregeling
De stapsgewijze afbouw van de salderingsregeling zorgt ervoor dat zonnepaneeleigenaren vanaf 2023 de opgewekte zonnestroom die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet niet meer voor 100 procent mogen verrekenen met de aangekochte elektriciteit. Waar dit nu nog wel het geval is, wordt de vergoeding voor de teruggeleverde zonnestroom vanaf 2023 opgesplitst in een vergoeding voor de elektriciteit die betaald wordt door het energiebedrijf én anderzijds een vergoeding van de overheid voor de energiebelasting. De overheid  zal vanaf 2023 een steeds kleiner deel van de energiebelasting terugbetalen aan zonnepaneeleigenaren. De afbouw van de salderingsregeling geldt dus uitsluitend voor elektriciteit die aan het elektriciteitsnet wordt teruggeleverd en dus niet op het directe eigen verbruik achter de meter.

Minister Wiebes schrijft in zijn brief aan de Tweede Kamer hierover het volgende: ‘Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd, waarbij de hoogte van het fiscale voordeel geleidelijk afneemt tot nul in 2031. … De verwachte kostprijsdalingen van zonnepanelen richting 2030 maken investeren in zonnepanelen ook zonder subsidie via de salderingsregeling voldoende financieel aantrekkelijk. Op de lange termijn zullen naar huidige verwachting de inkomsten uit de vermeden inkoop van elektriciteit door het direct eigen verbruik en de terugleververgoeding van de leverancier voldoende zijn om zonnepanelen voor kleinverbruikers rendabel te laten zijn.’

Tom van der Lee: ‘Uitwerking met interesse bekijken’
GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee reageert positief op het besluit van de minister: ‘Ik heb tijdens debatten er meerdere malen op aangedrongen dat de salderingsregeling blijft voortbestaan, in ieder geval tot 2023. Het voortbestaan van de salderingsregeling zorgt voor zekerheid en dus meer zonnepanelen. De uitwerking van het plan zal ik met interesse bekijken.’

Belastingdienst krijgt belangrijke verantwoordelijkheid
Uit een eerste appreciatie van de Belastingdienst blijkt volgens minister Wiebes dat de afbouw van salderen waarschijnlijk uitvoerbaar is voor de Belastingdienst, mits alle kleinverbruikers beschikken over meters met een dubbel telwerk: één voor afname van elektriciteit van het elektriciteitsnet en één voor terugleveren op het elektriciteitsnet. ‘Voor het correct doen van aangifte voor de energiebelasting door energieleveranciers is het namelijk noodzakelijk dat zowel de levering als de teruglevering afzonderlijk bekend is bij de energieleverancier. Formele uitspraken over de uitvoerbaarheid door de Belastingdienst verlopen via een uitvoeringstoets. Dit traject vindt in beginsel plaats in de fase dat de wetgeving in concept gereed is en duurt 8 weken. De energieleveranciers hebben al aangegeven de afbouw van salderen goed te kunnen uitvoeren.’

De netbeheerders hebben daarnaast volgens de minister aangegeven dat het mogelijk is om voor 1 januari 2023 iedereen te voorzien van een geschikte meter. Op dat moment kan de afbouw van de salderingsregeling starten. Om te zorgen dat iedereen vanaf 2023 daadwerkelijk een geschikte meter heeft, wordt het vanaf 1 januari 2023 verplicht een meter met minimaal 2 aparte telwerken voor levering en teruglevering te hebben. Deze verplichting zal uiterlijk 1 januari 2021 in wetgeving worden opgenomen, zodat deze meters tijdig – uiterlijk 1 januari 2023 – uitgerold kunnen zijn. Wiebes hierover: ‘Alle kleinverbruikers die nog geen meter met minimaal 2 aparte telwerken voor levering en teruglevering hebben, krijgen deze vóór 2023 aangeboden door de netbeheerder. Door geen slimme meter te vereisen, maar mensen ook de gelegenheid te bieden om een meter die niet op afstand uitgelezen wordt te nemen, wordt tegemoet gekomen aan hen die zich zorgen maken over de privacy-aspecten van een slimme meter.’

Afbouwpad eind 2019 bekend
De komende maanden zal het kabinet de vormgeving van de salderingsregeling vanaf 2023 verder uitwerken. ‘Het exacte afbouwpad zal eind 2019 worden vastgesteld, zodat ook de laatste inzichten uit de Klimaat- en Energie Verkenning 2019 (KEV 2019) kunnen worden meegenomen’, aldus minister Wiebes. ‘Het uitgangspunt is dat het afbouwpad resulteert in hetzelfde totale budget tot en met 2030 ten opzichte van het beschikbare budget voor de oorspronkelijk beoogde subsidieregeling uit het regeerakkoord. Over de gehele periode tot en met 2030 blijft dus hetzelfde budget voor de stimulering van hernieuwbare elektriciteit bij kleinverbruikers beschikbaar. Dit is in totaal circa 2,6 miljard euro.’

Voor huishoudens die al zonnepanelen hebben of deze kabinetsperiode nog investeren in zonnepanelen, is de verwachting dat bij de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling een gemiddelde terugverdientijd van circa 7 jaar gehandhaafd blijft. ‘Deze verwachting is gebaseerd op de huidige inzichten, onder andere ten aanzien van de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs’, schrijft minister Wiebes in zijn Kamerbrief. ‘Voor investeringen in zonnepanelen die na deze kabinetsperiode worden gedaan, is de verwachting op basis van de huidige inzichten, dat de terugverdientijd iets kan oplopen boven de 7 jaar. Uit de evaluatie van de salderingsregeling uit 2016 is onder andere gebleken dat men bereid is te investeren in zonnepanelen als de terugverdientijd tussen circa 5 en 9 jaar is. Bovenstaande verwachting wordt geactualiseerd met de laatste inzichten uit de Klimaat- en Energie Verkenning 2019 (KEV 2019).’

Rectificatie krantenadvertentie

Per abuis stond er in onze advertentie in het DvhN van 28 april en 26 mei jl. en in de Leeuwarder Courant van 26 mei jl. een drukfout.
Helaas is exclusief btw achter de prijs van €2500,- weggevallen, evenals de zin *Vraag naar de voorwaarden.

Wij betreuren dit ten zeerste en willen dit graag rectificeren.
De juiste advertentieprijs voor de complete set van 8 zonnepanelen is €2500,- exclusief btw.
Voor de voorwaarden kunt u contact met ons opnemen via tel. 0598-470050.

APSolar, uw Erkend Installateur (InstallQ)

Sinds 1-1-2018 staat APSolar B.V. ingeschreven als Erkend Installateur. Voorheen in het register van Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL), maar sinds 2019 is KvINL gefuseerd met Sterkin en is InstallQ ontstaan.

InstallQ is de meest toonaangevende kwaliteitsorganisatie binnen de installatiesector.  InstallQ-erkende en -gecertificeerde bedrijven staan in het kwaliteitsregister echteinstallateur.nl. Bij een installatiebedrijf met erkenning is de juiste kennis en kunde aanwezig om het installatiewerk goed en adequaat uit te voeren.

Met dit erkende kwaliteitslabel geeft APSolar de consument nu nog meer zekerheid over de kwaliteit van installatie of gegeven advies. APSolar onderscheidt zich hiermee dan ook in de markt als vakman én technisch specialist.

Dorpshuis Wezuperbrug gaat energie besparen dankzij zonnepanelen

Wezuperbrug – Zonnepanelen op het dak van Dorpshuis D’Aol Schoelstee in Wezuperbrug moeten het gebouw energiezuiniger te maken. Dat kan dankzij een bijdrage van 10.000 euro vanuit het Stimuleringsfonds.

Secretaris Ed Dufijan van het dorpshuis, David van Arend van AP Solar en Wethouder Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden legden gezamenlijk het eerste zonnepaneel op het dak.

‘Dankzij de steun van het Stimuleringsfonds van de gemeente Coevorden, het Oranje Fonds en het VSB Fonds kunnen wij voor het dorpshuis energiebesparende maatregelen treffen, om de toekomst van het dorpshuis veilig te stellen,’ laat voorzitter Gerrit Stuive van Ons Belang Wezuperbrug weten.

Wethouder Jeroen Huizing is tevreden over de aanpak van Ons Belang Wezuperbrug. ‘Het is goed om te zien dat Ons Belang Wezuperbrug zo actief is in het beheren en behouden van Dorpshuis D’Aol Schoelstee en dat ze daarbij ook allerlei duurzaamheidsmaatregelingen treffen.’

Winnaar

Ons Belang Wezuperbrug was een van de winnaars van de initiatievenmarkt op 10 november 2016. Met het initiatief ‘Energiezuiniger maken dorpshuis Wezuperbrug’ kreeg Ons Belang een bedrag van 10.000 euro, waarmee de panelen werden aangeschaft.

https://www.coevordenhuisaanhuis.nl/nieuws/regio/482168/dorpshuis-wezuperbrug-gaat-energie-besparen-dankzij-zonnepanelen.html