Salderen van teruggeleverde stroom

De zomer komt er weer aan, wat betekent dat er veel zonnige dagen in het verschiet liggen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als uw zonnepanelen meer stroom opwekken dan u op dat moment verbruikt? De stroom die u niet zelf verbruikt, wordt via de meterkast teruggeleverd. U wordt dus een energieleverancier, in plaats van enkel een energiegebruiker. Als u een monitoringssysteem op uw panelen heeft, kunt u precies zien hoeveel stroom u teruglevert.

Salderen is wettelijk verplicht

Uw energieleverancier is wettelijk verplicht om de stroom die u teruglevert te verrekenen op jaarbasis – dit heet salderen. U betaalt enkel verbruikskosten, energiebelasting en btw over uw netto verbruik: de afgenomen stroom minus de teruggeleverde stroom. Stroom die u direct gebruikt, bijvoorbeeld als uw wasmachine en droger aanstaan terwijl de zon op uw panelen schijnt, wordt niet teruggeleverd. Financieel maakt het voor u niet uit of u de stroom direct gebruikt of teruglevert, omdat in beide gevallen uw voordeel gelijk is aan de kilowattuurprijs. In de toekomst zal direct gebruik meer waarde hebben dan teruggeleverde stroom, omdat vanaf 2023 de salderingsregeling geleidelijk verdwijnt.

Terugverdientijd

Zonnepanelen zijn een serieuze investering. U zult echter veel besparen op uw energiekosten. Bovendien kunt u er dus zelfs aan verdienen door middel van salderen. Afhankelijk van hoeveel stroom u opwekt, verdient u dus over tijd uw investering terug. Ondanks dat de salderingsregeling geleidelijk verdwijnt, garandeert de overheid dat de terugverdientijd vergelijkbaar blijft. Wilt u weten wat uw terugverdientijd is? Onze specialisten helpen u graag. Bent u al overtuigd en wilt u graag zelf zonnepanelen? Bij APSolar begeleiden we u tijdens het gehele proces: van advies tot het installeren van de panelen. Vraag vandaag nog een offerte aan!

Vraag offerte aan Bel 0598-470050