Conformiteitscertificaat omvormers

Bent u eigenaar van een zonnepaneelinstallatie of bent u van plan om zonnepanelen op uw dak te laten plaatsen? Sinds 27 april 2021 moet uw omvormer over een conformiteitscertificaat beschikken. Met dit certificaat kunt u aantonen dat uw omvormer voldoet aan de eisen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt voor de aansluiting op het Nederlandse energienet.

Wat is een conformiteitscertificaat ?

Een conformiteitscertificaat is een document dat aantoont dat uw zonnepaneelinstallatie voldoet aan de eisen zoals ze worden gesteld in de Europese verordening Requirements for Generators (RfG).

In Nederland en de rest van Europa zijn er normen opgesteld, zodat de omvormers de essentiële conformiteitscertificaten konden krijgen. De Europese normen luiden EN 50549-1 (laagspanningsnetten) en EN 50549-2 (middenspanningsnetten). In Nederland zijn de normen aangenomen als NEN-EN 50549-1 en NEN EN 50549-2.

De omvormers die we bij APSolar aanbieden en gebruiken voldoen aan de eisen en zijn ook direct voorzien van de benodigde conformiteitscertificaten.

Fabrikanten van omvormers voor zonnepaneelinstallaties

De fabrikanten van omvormers voor zonnepaneelinstallaties kunnen hun producten direct laten certificeren. Als een consument dan een zonnepaneelinstallatie aanschaft, heeft hij met het conformiteitscertificaat bewijs dat de omvormers voldoen aan de eisen die de ACM stelt voor de aansluiting op het elektriciteitsnet.

Liggen er al zonnepanelen op uw dak en moet de omvormer vervangen worden? Ook dan bent u verplicht om een omvormer aan te schaffen met een conformiteitscertificaat.

Nederlandse conformiteitseisen

Maximaal vermogen van de zonnepaneelinstallatie Categorie Nederlandse conformiteitseisen
Tot 0,8 kW Overig < A Conformiteitscertificaat
Van 0,8 kW tot 1 MW Type A Conformiteitscertificaat
Van 1 tot 50 MW Type B Aantonen conformiteit via PGMD*
Van 50 tot 60 MW Type C Aantonen conformiteit via PGMD*
Meer dan 60 MW of verbonden aan het hoogspanningsnet Type D Uitgebreide procedure verplicht met de beheerder (testen en simulaties, eventueel met conformiteitscertificaten)

* PGMD = Elektriciteitsproductie-eenheid Document

Actief monitoren

Vanaf april 2021 monitoren de Nederlandse netbeheerders welk type omvormer de consument gebruikt om de groene stroom om te zetten in bruikbare stroom voor het elektriciteitsnet en of het type omvormer voorzien is van het juiste conformiteitscertificaat.

Ze gaan dit monitoren door te kijken naar de nieuwe aanmeldingen van zonnepaneelsystemen via Energieleveren.nl of de netbeheerder. De klant moet tijdens de aanmelding aangeven welk type omvormer hij gebruikt.

Contact opnemen met APSolar

Heeft u nog vragen over het verplichte conformiteitscertificaat of de eisen die eraan gesteld worden? Neem dan vooral contact op met de adviseurs van APSolar. Ze leggen u graag uit waar u op moet letten bij het aanschaffen van een zonnepaneelinstallatie en voorzien u van duidelijk advies. Heeft u zich al helemaal ingelezen en bent u van plan om te investeren in zonnepanelen? Vraag dan direct een offerte aan.

Vraag offerte aan Bel 0598-470050