Wilt u uw onderneming verduurzamen en profiteren van een aantrekkelijk belastingvoordeel? De overheid heeft diverse subsidies en regelingen in het leven geroepen om investeringen in duurzame maatregelen te stimuleren. Met de Energie-investeringsaftrek (EIA subsidie) kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen laten installeren en subsidie krijgen. Help het milieu een handje mee en investeer in de toekomst. Op deze pagina vertellen we u graag meer over de EIA subsidie, welke regels eraan verbonden zijn en welke kosten u kunt verrekenen.

Denkt u er al over na om zonnepanelen aan te schaffen voor uw onderneming, neem dan contact op met een van onze adviseurs of vraag een offerte aan. U krijgt zo snel mogelijk antwoord. Kiest u voor APSolar, dan begeleiden onze specialisten u van het adviesgesprek tot aan de installatie van de zonnepanelen. Mocht u nog vragen hebben met betrekking tot de EIA subsidie, stel ze dan gerust.

Wat is de EIA subsidie?

De overheid heeft het besluit genomen om de Energie-investeringsaftrek in te stellen als stimuleringsmiddel om de verduurzaming van ondernemingen te bevorderen. Schaft u een energiebesparend bedrijfsmiddel aan, dan komt u wellicht in aanmerking voor de EIA subsidie. Welke middelen in aanmerking komen, vindt u terug in de Energielijst die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) jaarlijks publiceert.

Heeft u bijvoorbeeld geïnvesteerd in zonnepanelen, dan mag u eenmalig 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om de KIA regeling toe te passen, wat zorgt voor nog meer voordeel en een aanzienlijk lagere energierekening.

EIA subsidie in 2021

Voor 2021 heeft de Nederlandse overheid een budget van € 149 miljoen vrijgemaakt voor de EIA subsidie. Profiteer ook van het aantrekkelijke belastingvoordeel en investeer in zonnepanelen of andere energiebesparende middelen. Om te laten zien hoe aantrekkelijk de investering is, geven we een voorbeeld: stel dat u eigenaar bent van een vof, maatschap of eenmanszaak. Als u een goed jaar heeft, betaalt u al snel bijna de helft van uw inkomsten aan inkomstenbelasting. Met de EIA subsidie wordt de druk van de inkomstenbelasting aanzienlijk verlaagd. Het laten installeren van zonnepanelen is daarom een aantrekkelijke optie.

Energie-investeringsaftrek zonnepanelen

De investering in zonnepanelen levert met de EIA subsidie niet alleen een fiscaal voordeel op, maar ook een lagere energierekening. Deze regeling is alleen bedoeld voor kleingebruikers. De onderstaande kosten met betrekking tot de investering in zonnepanelen komen in aanmerking voor de EIA subsidie:

 • Aankoopsom
 • Kosten voor voorzieningen, zoals leidingen en meetapparatuur
 • Installatiekosten
 • Omzetbelasting aan leveranciers die u niet kunt verrekenen
 • Arbeidskosten
 • Kosten voor materialen
 • Kosten voor een energieadvies, CO2-emissiereductieplan of EPA-maatwerkadvies

Voorwaarden EIA subsidie zonnepanelen

Om in aanmerking te komen voor de EIA subsidie bij de investering in zonnepanelen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • De zonnepanelen mogen niet op landbouwgrond of in een natuurgebied worden geplaatst
 • Het totale piekvermogen van de zonnepanelen moet minimaal 15 kW zijn
 • U moet minimaal € 2.500,- investeringskosten maken
 • De aansluiting aan het elektriciteitsnet mag maximaal 3×80 Ampère zijn
 • Na de aankoop moet u binnen 3 maanden een aanvraag doen bij de RVO
 • Het product staat op de Energielijst
 • Alleen voor ondernemingen (kleinverbruikers) uit Nederland, BES-eilanden, Aruba, Sint-Maarten en Curaçao

Neem contact met APSolar

Wilt u meer informatie over de EIA subsidie of over de geleverde diensten van APSolar? Neem telefonisch contact op met een van onze adviseurs of stuur een e-mail naar info@apsolar.nl. Stel uw vraag en krijg altijd een duidelijk antwoord. Komt u niet in aanmerking voor de EIA subsidie, kijk dan of u een aanvraag kunt doen voor een van de andere subsidies: ISDE, SDE++, KIA, POP3 of Vamil. Heeft u zich al goed georiënteerd op het gebied van zonne-energie en wilt u zonnepanelen laten plaatsen? Vraag direct een offerte aan en ontvang een gerichte prijsindicatie.