Er wordt steeds meer groene energie opgewekt, door zowel particulieren als bedrijven. Mensen denken vaker aan het milieu en aan duurzaam ondernemen. En dat is goed, want alleen samen remmen we de opwarming van de aarde af. Om iedereen zoveel mogelijk te stimuleren om groene energie op te wekken, zijn er verschillende subsidies in het leven geroepen, waaronder een subsidie die specifiek voor landbouwers geldt: de POP3 subsidie. Als u in aanmerking komt voor deze subsidie, dan krijgt u de uitgelezen kans om uw minder vruchtbare grond rendabel te maken.

APSolar werkt al jaren nauw samen met landbouwers. Onze specialisten hebben veel ervaring met het plaatsen van kleine zonneparken op landbouwgrond. Bij APSolar zijn we betrokken en ontzorgen we u compleet. We staan u tijdens het gehele proces bij en installeren de zonnepanelen vakkundig. Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de POP3 subsidie, neem dan vooral contact met ons op.

Wat is de POP3 subsidie?

POP3 staat voor ‘het derde Plattelandsontwikkelingsprogramma’. Dankzij dit subsidieprogramma hebben landbouwers de kans om de grond die minder vruchtbaar is, beter te benutten en rendabel te maken. Ze kunnen de grond bijvoorbeeld gebruiken voor de installatie van zonnepanelen. Hierdoor genereren ze extra inkomsten en verduurzamen ze hun landbouwbedrijf.

POP3 subsidie aanvragen

Denkt u erover na om ook zonnepanelen aan te schaffen, of een ander duurzaam bedrijfsmiddel, dan kunt u een aanvraag doen voor de POP3 subsidie via de provincie waar uw bedrijf is gevestigd. Het budget voor deze subsidie verschilt per provincie en verandert ieder jaar weer. De POP3 loopt tot en met 31 december 2022.

5 nationale regelingen

Onder de POP3 subsidie vallen 5 nationale regelingen die op het moment tijdelijk gesloten of nog open zijn:

 • Subsidie deelname erkende kwaliteitsregeling kalversector
 • Brede weersverzekering
 • Investeringen in kalverstallen
 • Niet-productieve investeringen voor weide- en akkervogels
 • Pilots nieuw GLB
 • Jonge landbouwers (Jola)

Deze subsidies zijn bedoeld om duurzamer te ondernemen en om beter om te gaan met de natuur. Specifiek richten ze zich op de volgende aspecten:

 • Versterken van concurrentiekracht, verduurzaming en innovatie
 • Landschap en natuur
 • Verbetering van de waterkwaliteit
 • LEADER

Houd niet alleen de RVO pagina in de gaten voor updates, maar ook de website van de provincie waarin uw landbouwbedrijf gevestigd is. Zo blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van landbouw en verduurzaming.

POP3 jonge landbouwers subsidie

In totaal zijn er maar liefst 28 investeringscategorieën die onder de Jola subsidie vallen, zoals de categorie ‘zonnepanelen en zonnecollectoren’. De provincie bepaalt voor welke u in aanmerking komt. Bent u een landbouwer onder de 41 jaar en wilt u een klein zonnepark laten plaatsen om uw minder vruchtbare grond rendabel te maken, dan kunt u de Jola aanvragen. Hoeveel u terugkrijgt is afhankelijk van hoeveel investeringskosten u maakt. 30% wordt vergoed door de provincie en de Europese Unie. U kunt tussen de € 10.000,- en € 20.000,- terugkrijgen.

Openstelling Jola

De openstellingsronde van 2021 is al gesloten, maar in veel provincies is de overkoepelende POP3 subsidie verlengd met 2 jaar. Dit betekent dat de kans groot is dat de POP3 jonge landbouwers subsidie ook verlengd wordt. De data voor de openstelling van deze subsidie is echter nog niet bekend. Houd de website van de provincie in de gaten om te zien wanneer u subsidie kunt aanvragen voor het laten plaatsen van zonnepanelen op uw grond.

Agrarische sector: voordelen zonnepanelen

Heeft u een stuk grond dat moeilijk te benutten is, bekijk dan de mogelijkheden om een klein zonnepark aan te leggen. Er zitten veel voordelen aan het plaatsen van zonnepanelen op minder vruchtbare grond:

 • Minder vruchtbare grond wordt rendabel
 • Extra inkomsten genereren
 • Opwekking van groene energie
 • Duurzaam ondernemen
 • Milieubewust imago

Mocht u nog vragen hebben over het laten plaatsen van een zonnepark of over de POP3 subsidie, neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij staan u graag te woord. Heeft u zich al georiënteerd en bent u enthousiast geworden? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Algemene voorwaarden POP3 subsidie

Per nationale regeling die onder de POP3 subsidie valt, gelden weer andere voorwaarden en regels. Op de POP3 pagina vindt u onder elke regeling de bepaalde voorwaarden om in aanmerking te komen. Heeft u hulp nodig? De adviseurs van APSolar staan voor u klaar.

Andere RVO regelingen & subsidies

De POP3 subsidie is speciaal voor landbouwers om al hun grond te kunnen gebruiken en zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Heeft u geen landbouwbedrijf, maar bent u enthousiast geworden door de mogelijkheden om het milieu een handje te helpen? Neem dan vooral een kijkje bij de andere regelingen en subsidies die de RVO voor zowel bedrijven als particulieren aanbiedt:

Wilt u duurzamer leven of ondernemen door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten installeren? Per regeling of subsidie gelden specifieke regels die u moet volgen. Lees daarom altijd eerst de voorwaarden, voordat u een investering in zonnepanelen doet.

Neem contact op met APSolar

Denkt u dat u in aanmerking komt voor de POP3 subsidie, maar ziet u door de bomen het bos niet meer? Als u contact opneemt met een van onze adviseurs, stellen we u duidelijk op de hoogte. We praten graag met u verder over een plan om een klein zonnepark te plaatsen op de minder vruchtbare landbouwgrond. U kunt een geheel vrijblijvende offerte aanvragen. Zo weet u precies waar u aan toe bent en komt u nooit voor vervelende verrassingen te staan.