De populariteit van energiebesparende en duurzame maatregelen onder zakelijke gebruikers en particulieren neemt steeds verder toe. We vinden het steeds belangrijker om milieuvriendelijk te ondernemen en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Soms is het investeren in energiebesparende maatregelen echter te duur. De overheid verlaagt de drempel door meerdere investeringssubsidies aan te bieden. Eén daarvan is de ISDE subsidie. Lees hieronder meer over deze investeringssubsidie en welke voorwaarden gelden voor particulieren en zakelijke gebruikers om een deel van de investering terug te krijgen.

APSolar levert meerdere energiebesparende en duurzame producten waarvoor u de ISDE kunt aanvragen. Onze adviseurs zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie en weten precies welk type subsidie u voor welke maatregel kunt aanvragen. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft.

ISDE subsidie 2021

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een subsidie die de consument, zowel zakelijk als particulier, stimuleert om te investeren in bijvoorbeeld zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verstrekt de landelijke subsidies. Voor de ISDE subsidie heeft de RVO in 2021 een budget van in totaal 164 miljoen euro uitgetrokken. Kijk of u in aanmerking komt en neem de voorwaarden goed door. Beslis welke energiebesparende maatregelen u wilt nemen en vraag de subsidie aan.

ISDE aanvragen: de particuliere en zakelijke markt

Zowel particulieren als zakelijke gebruikers kunnen de ISDE subsidie aanvragen, maar de twee groepen moeten wel aan verschillende voorwaarden voldoen om een deel van de investering terug te krijgen. Ook zijn er per groep verschillende maatregelen beschikbaar en gelden er andere subsidiebedragen. Hieronder leest u aan welke voorwaarden u moet voldoen om de ISDE subsidie aan te vragen. U kunt hierbij het stappenplan van de RVO volgen.

Particulieren: maatregelen en bedragen

U heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van de ISDE subsidie als u een woningeigenaar bent en dit uw hoofdverblijf is. U heeft keuze uit de volgende energiebesparende en duurzame maatregelen:

Subsidiemaatregel Bedrag
Aansluiting op een warmtenet € 3.325,-
Warmtepomp Vanaf € 500,-
Isolatiemaatregelen

–        Gevelisolatie

–        Dakisolatie

–        Vloerisolatie

–        Spouwmuurisolatie

–        Zoldervloer

–        Bodemisolatie

 

–        HR++ glas

–        Triple glas

(per m2)

€ 25,-

€ 20,-

€ 7,-

€ 5,-

€ 5,-

€ 4,-

 

€ 35,-

€ 100,-

Zonneboiler Tot € 2.700,-

Per maatregel gelden specifieke eisen. Bekijk de op de website van de RVO en maak een definitieve beslissing. APSolar is u graag van dienst als u besluit om een warmtepomp of zonneboiler aan te schaffen. Van advies tot installatie, we staan voor u klaar. Neem contact met ons op of vraag meteen een vrijblijvende offerte aan.

Zakelijke gebruikers: maatregelen en bedragen

Er zijn verschillende typen zakelijke gebruikers. Valt u onder een van de onderstaande collectieve groepen en treft u een of meerdere subsidiemaatregelen, dan komt u in aanmerking voor de ISDE subsidie:

 • Rechtspersonen
 • Maatschap
 • Stichting
 • Vennootschap onder firma (Vof)
 • Commanditaire vennootschap (Cv)
 • Vereniging van Eigenaren
Subsidiemaatregel Bedrag
Aansluiting op een warmtenet € 2.925,- (max. 100 kW)

€ 12.334,- (tussen 100 kW en 400 kW)

€ 21.906,- (min. 400 kW)

Zonneboiler Tot € 2.700,-
Kleinschalige windturbine Max. € 66,- per m2 rotoroppervlak
Zonnepanelen € 125,- per kW gezamenlijk piekvermogen
Warmtepomp Vanaf € 500,-

De uitgebreide voorwaarden verschillen per maatregel. U leest ze allemaal op de website van de RVO. Ook als zakelijke gebruiker kunt u bij APSolar terecht om uw nieuwe zonneboiler, warmtepomp of zonnepanelen aan te schaffen en te laten installeren. Onze adviseurs voorzien u van duidelijk advies en vertellen u graag meer over de subsidie.

Algemene voorwaarden zakelijke markt

Wilt u uw bedrijf, stichting of appartementencomplex verduurzamen? Als u in ieder geval voldoet aan de onderstaande algemene voorwaarden, kunt u een beslissing maken over welke energiebesparende en duurzame maatregelen u wilt nemen:

 • U heeft een KVK-nummer (particuliere verhuurders zijn hiervan uitgezonderd in het geval van een zonneboiler of warmtepomp).
 • U vraagt eerst subsidie aan en sluit daarna de overeenkomst voor de aanschaf van het apparaat.
 • U laat het energiebesparende en duurzame apparaat in Nederland installeren.
 • Na de beslissing op uw subsidieaanvraag neemt u het apparaat binnen 12 maanden in gebruik.
 • U beschikt over een bewijs dat een professioneel bouwinstallatiebedrijf het apparaat heeft geïnstalleerd.
 • U heeft een betaalbewijs en factuur van de aanschaf en installatie.
 • Binnen een jaar na vaststelling van de subsidie moet het apparaat nog steeds operationeel zijn.
 • Maakt u gebruik van de ISDE subsidie? U kunt dan niet meer gebruikmaken van de andere subsidies.

Neem contact met APSolar

Wilt u meer weten over de ISDE subsidie of de diensten van APSolar? Bel dan gerust naar 0598-470 050. We staan altijd voor u klaar. Denkt u dat u geen aanvraag kunt doen voor de ISDE subsidie? Wellicht komt u in aanmerking voor de SDE++ subsidie, de EIA subsidie, de KIA regeling, de POP3 subsidie of de Vamil regeling. De specialisten van APSolar vertellen u graag meer over de verschillende regelingen en installeren de energiebesparende en duurzame apparaten vakkundig voor u.