De btw op zonnepanelen in 2023 is 0%. De btw-regeling van 21%, waarbij u in het verleden als particulier voor teruggave van de btw in aanmerking kwam, is sinds 1 januari 2023 namelijk afgeschaft. Er is nu een zogenoemde nultarief van toepassing voor wat betreft de btw op zonnepanelen in 2023. Dit is alleen van toepassing bij de installatie van zonnepanelen op woningen, schuren of andere bijgebouwen. Het voordeel voor u als particulier? U hoeft niet de moeite te doen zelf de btw terug te vragen bij de Belastingdienst.

Stimulans voor aanschaf zonnepanelen

De overheid heeft ervoor gekozen het particulieren gemakkelijker te maken om zonnepanelen aan te schaffen. Het terugvragen van btw op zonnepanelen in 2023 is dan ook niet meer nodig. Dit betekent dat de nultariefregeling te zien is als een stimulans voor particulieren om zonder drempel over te gaan tot de aanschaf van zonnepanelen. Het scheelt niet alleen tijd voor particulieren, maar natuurlijk ook een hoop werk voor de Belastingdienst.

0% btw op zonnepanelen in 2023

De Belastingdienst hanteert het nultarief voor btw op zonnepanelen die u op uw woning of een bijgebouw laat installeren. Daarbij geldt voor zonnepanelen dat deze bedoeld zijn om met zonnecellen ofwel PV-cellen uit zonlicht stroom op te wekken. Er is voor de toepassing van 0% btw een onderscheid te maken tussen niet-geïntegreerde zonnepanelen en geïntegreerde zonnepanelen.

Geen btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen

De 0% btw-regeling is zowel van toepassing op de kosten van aanschaf van zonnepanelen als de installatie ervan. Het is uiteraard aan te raden om de installatie aan een professional over te laten. APSolar heeft uitstekende teams bestaande uit vakkundige installateurs die de werkzaamheden u graag uit handen nemen en professioneel (en meestal binnen 1 dag) uitvoeren.

Met een installatie van APSolar bent u zeker dat de set zonnepanelen op de juiste manier geplaatst worden, waarbij met alle mogelijke omstandigheden rekening wordt gehouden.

Uitzonderingen 0% tarief

Er zijn een aantal uitzonderingen op het nultarief van toepassing bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Het betreft hier onder meer de levering en installatie van zonnepanelen die verschillende functies hebben. Denk bijvoorbeeld aan zonnecollectoren of aan PVT-systemen. De uitzondering geldt eveneens voor zonnecollectoren die zonlicht gebruiken om in warmte om te zetten.

Het leveren van een slimme meter behoort eveneens tot de uitzonderingen van het nultarief, net als de versteviging voor het dak als voorbereidende werkzaamheden voor het monteren van zonnepanelen. Het accupakket valt er eveneens buiten, net als het installeren van een warmtepomp. De regel van geen btw op zonnepanelen in 2023 is dus vooral van toepassing op fotovoltaïsche cellen met als doel zonlicht te gebruiken om stroom op te wekken.

Hoe zit het met een nieuwbouwwoning?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning die met geïntegreerde zonnepanelen wordt opgeleverd, betaalt u wel het btw-tarief van 21%. Dat komt omdat de zonnepanelen al onderdeel uitmaken van de nieuwwoning.

Heeft u al een nieuwbouwwoning en laat u geïntegreerde zonnepanelen plaatsen? In dat geval is het nultarief wel van toepassing, omdat de zonnepanelen bij oplevering van de nieuwbouwwoning daar geen onderdeel van waren.

Koop nu uw zonnepanelen met 0% btw via APSolar

Omdat de btw op zonnepanelen sinds 1 januari 2023 0% is, hoeft u geen moeite meer te doen om het geld terug te vragen via de Belastingdienst en is uw initiële investering aanzienlijk minder. Dit is dus het moment om in zonnepanelen te investeren.

Bij APSolar helpen we u van a tot z met de aanschaf en installatie van zonnepanelen met een hoog rendement die tot wel 35 jaar meegaan. Ons ervaren team staat klaar om uw zonnepanelen vakkundig te installeren, zodat u snel kunt genieten van de voordelen van zonne-energie. Neem vandaag nog contact met ons op en laat APSolar uw betrouwbare partner zijn op het gebied van hoogwaardige zonnepanelen en professionele installaties. Investeer in een duurzame toekomst met APSolar!