Wilt u gebruikmaken van zonne-energie? Het is dan interessant om te weten wat het rendement is van zonnepanelen. Op de lange termijn verdient u de investering weer terug, maar op het rendement zijn verschillende factoren van invloed. Zo is de terugverdientijd korter als u zonnepanelen op uw dak heeft liggen die een hoog rendement hebben.

Wat betekent rendement van zonnepanelen?

Het rendement van zonnepanelen heeft betrekking op de efficiëntie voor wat betreft het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Dit rendement komt gemiddeld uit tussen de 15 en 22 procent. Er zijn echter meerdere factoren die de uitkomst beïnvloeden, zoals het piekvermogen (Wp) en de oppervlakte. In een ander opzicht is het rendement op zonnepanelen te vertalen in financieel voordeel. Dit rendement geeft inzicht in de terugverdientijd.

Factoren die invloed hebben op het rendement & terugverdientijd

Het rendement en de terugverdientijd van een investering zijn cruciale aspecten bij het nemen van financiële beslissingen. Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op het uiteindelijke rendement en de terugverdientijd van een investering. Het is essentieel om deze factoren goed te begrijpen en in overweging te nemen om een weloverwogen besluit te kunnen nemen. In dit blog zullen we enkele belangrijke factoren verkennen die invloed hebben op het rendement en de terugverdientijd van een investering:

  • Piekvermogen
  • Hoog of laag piekvermogen
  • Materiaal van zonnecellen
  • Omvormer
  • Temperatuur en zonuren
  • Hellingshoek en schaduw

Piekvermogen

Het piekvermogen betreft de eenheid wattpiek en geeft het maximale vermogen van een zonnepaneel weer, waarbij er rekening is gehouden met perfecte omstandigheden.

Voorbeeld perfectie situatie:

1.000 W/m2 lichtintensiteit gecombineerd met een temperatuur van 25 graden Celsius.

Deze perfecte omstandigheden komen in de praktijk amper voor in Nederland, net als dat er weinig dagen zijn waarop de zon fel schijnt en er sprake is van lage temperaturen.

Hoog of laag piekvermogen

Het is voor een optimaal rendement van belang om bij de aanschaf van zonnepanelen met bepaalde aandachtspunten rekening te houden. Bijvoorbeeld met het aantal zonnepanelen en met de jaarlijkse opbrengst, maar ook met het piekvermogen. De meeste zonnepanelen voorzien gemiddeld in een vermogen van 400 Wp, maar er zijn ook zonnepanelen die een hoger of lager Wp hebben. Het kost meer om zonnepanelen met een hoge Wp aan te schaffen, maar deze wekken ook meer stroom op.

Materiaal van zonnecellen

Het materiaal van zonnecellen varieert met de bijkomende voordelen en nadelen. Polykristallijne zonnecellen zijn goedkoper, maar leveren minder rendement op dan monokristallijn die een hoger rendement voorzien. De verwachting voor de toekomst is dat de toepassing van dunne pv-technologie interessant wordt voor particulieren en een nog hoger rendement oplevert.

Omvormer

De omvormer is een van de belangrijke onderdelen van een complete installatie om energie uit zonlicht op te wekken. Dit onderdeel zet namelijk de opgewekte energie in stroom om die u in uw huis gebruikt. Naast het piekvermogen heeft de omvormer daarom eveneens invloed op het totale rendement van zonnepanelen.

Temperatuur en zonuren

Het weer heeft een grote invloed op het rendement van zonnepanelen en dit geldt zowel voor het aantal zonuren als voor de temperatuur. Een lage temperatuur met veel zon is een ideale situatie om de zonnepanelen zoveel mogelijk rendement te laten realiseren. Daarnaast speelt de mate van zoninstraling eveneens een rol. Een zonnepaneel dat zo dicht mogelijk bij de zon staat, heeft een positieve invloed op het rendement.

Hellingshoek en schaduw

De hellingshoek speelt ook een rol. Het is ideaal als de zonnepanelen zich in een hellingshoek van ongeveer 36 graden bevinden en op het zuiden gericht zijn. Schaduw heeft een negatieve invloed op het rendement van zonnepanelen. Daarom is het aan te raden de zonnepanelen op een plek te plaatsen waar schaduw zo min mogelijk aanwezig is.

Rendement zonnepanelen en terugverdientijd

De terugverdientijd van de investering in zonnepanelen hangt af van het aantal te verbruiken kWh per jaar, het aantal zonnepanelen en de aanschafkosten. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen 6 en 8 jaar.

Uiteraard speelt het totale energieverbruik een rol, net als de tarieven voor stroom. Bij stijgende elektriciteitsprijzen geldt dat het rendement van zonnepanelen de terugverdientijd aanzienlijk verkort.

Levensduur zonnepanelen bij APSolar

Na de terugverdientijd biedt het rendement van zonnepanelen natuurlijk nog veel meer voordelen. Vooral nu de levensduur langer is in vergelijking met 20 jaar geleden. De levensduur van onze zonnepanelen ligt gemiddeld rond de 35 jaar. Investeert u nu dus 1 keer in een set zonnepanelen bij APSolar, dan betekent dit dat u de komende 35 jaar gratis stroom opwekt.

Inzicht in opbrengst

Heeft u eenmaal zonnepanelen op het dak, dan wilt u natuurlijk inzicht krijgen in de opbrengst. Dit is tegenwoordig heel gemakkelijk, want u heeft de mogelijkheid om daarvoor een app te downloaden.

Salderingsregeling

Maakt u gebruik van zonnepanelen om stroom op te wekken, dan is er nog een manier om meer uit het rendement te halen. Er is namelijk een salderingsregeling van toepassing die in elk geval tot 1 januari 2025 duurt. Dit betekent dat u profiteert van het terugleveren van stroom aan de energieleverancier. Deze is wettelijk verplicht om ieder jaar de teruggeleverde stroom met het verbruik uit het stroomnet te verrekenen. Hierdoor is het mogelijk om met het gebruik van zonnepanelen op een negatief elektriciteitsverbruik uit te komen. Het rendement van zonnepanelen zorgt dus in meerdere opzichten voor financieel voordeel.

APSolar installeert vakkundig zonnepanelen voor een hoog rendement

Bij APSolar plaatsen we altijd hoogwaardige zonnepanelen die zorgen voor een optimaal rendement. Ons team van vakkundige professionals zet hun expertise en ervaring in om uw zonnepaneleninstallatie efficiënt en nauwkeurig uit te voeren.

We begrijpen dat het behalen van een hoog rendement van cruciaal belang is voor uw investering in zonne-energie. Daarom zorgen we ervoor dat elk aspect van de installatie wordt geoptimaliseerd om de maximale energieopbrengst te realiseren. Met APSolar kunt u vertrouwen op onze toewijding aan vakmanschap en onze inzet om u te helpen het meeste uit uw zonnepanelen te halen.

Wilt u meer weten over het aanschaffen van zonnepanelen voor op uw dak? Neem gerust contact met ons op. Onze klantenservice en adviseurs staan voor u klaar.